Izgalmas előadások és élénk viták a Mérnökgeodézia Konferencián

Elsődleges fülek

Idén harmadik alkalommal rendezték meg az Általános- és Felsőgeodézia Tanszéken, az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatával közösen a Mérnökgeodézia Konferenciát.

Az esemény egyedülálló a geodézia területén szervezett rendezvények között abban, hogy alapvetően a mérnökgeodézia új eredményeivel, innovatív megoldásaival, valamint a követendő szakmagyakorlat bemutatásával foglalkozik. A konferencián a szervezők nem csak geodéta előadókat hívnak meg, hanem a szakterület aktuális kérdéseivel foglalkozó társszakmák képviselőit is. Idén Kolozsvári Nándor építőmérnök tartott élénk érdekélődést és számos hozzászólást kiváltó előadást a Közutak Építésének Szabályozásáról szóló jogszabályról, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó műszaki előírásokról, ezek gyakorlati vonatkozásairól.

A konferencia helyszíne a tanszék Rédey, illetve Bodola komparátor terme volt, ahol korszerű környezetben lehetett vendégül látni a közel száz részvevőt.

A konferencián a szóban elhangzott tíz előadás mellett a poszter szekcióban öt poszter előadás szerepelt. Minden előadás után kérdésekre és hozzászólásokra is volt lehetőség, melyek során helyenként élénk vita alakult ki. A nagy szakmai gyakorlattal rendelkező előadók mellett hagyományosan fiatal előadóknak is megszólalási lehetőséget biztosítanak a szervezők, így az idei konferencián a kar két diákja is szerepelt. Ács Ágnes MSc-s diák a BSc diplomatervének és TDK dolgozatának eredményeit mutatta be, Kalmár Tibor pedig társszerzőként konzulensével a készülő BSc diplomatervének érdekességeiről számolt be.

Az előadások után kerekasztal beszélgetésre következett, ahol három a szakterületet érintő kérdésről vitáztak, beszélgettek a részvevők.

Az alábbi előadások hangzottak el:

  • Magyar János (FTVV Kft.): Acélkémény áthelyezés geodéziai irányítása a Dunai Finomító területén
  • Kolozsvári Nándor (INNOTESZT Kft.): A Közutak Építésének Szabályozásában (KÉSZ) rejlő lehetőségek és kihívások
  • Takács Bence, Siki Zoltán (BME ÁFGT): Mérnökgeodéziai hálózatok és alkalmazási tapasztalatok
  • Lennert József (PhgSys Kft.): Ellenőrzési tapasztalatok mérnökgeodéziai feladatoknál
  • Égető Csaba, Kalmár Tibor (BME ÁFGT): Folyók fölötti magasságátviteli technikák és összehasonlításuk
  • Ács Ágnes (BME): Interferométer felhasználása kalibrációs célokra
  • Wéber József, Czuczai Tamás (Wéber 2000 Kft.): Egy sérült tartállyal kapcsolatos geodéziai mérések
  • Kiss Albert (Talppont Kft.): Épületszerkezetek méretellenőrzése során előforduló jellegzetességek, pontossági kockázatok
  • Berényi Gábor (GeoCAD Bt.): Tervezési alaptérkép készítést és bányamérést segítő programok
  • Szabady Zsolt (Datakart Kft.): Trendek a geodézia és a geoinformatika területén, az Intergeo 2017 tükrébeni

A posztereken pedig ez az öt előadás szerepelt:

  • Lovas Tamás, Rehány Nikolett, Somogyi József, Barsi Árpád (BME) Esztergomi vár építészeti felmérésének UAV és lézerszkenneres támogatása
  • Siki Zoltán (BME): Kiterjesztett valóság alkalmazása az oktatásban avagy digitális homokozó nem csak kicsiknek
  • Rózsa Szabolcs, Siki Zoltán (BME): Szimultán helymeghatározás és térképezés nyílt forráskódú szoftverekkel
  • Siki Zoltán (BME/DigiKom): GeoEasy 3.0

A konferencia részletes programja, az előadók prezentációi és a konferencián készült fényképek az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat honlapján érhetők el. A rendezvényen a kollégium Vásárhelyi Videó Stúdiója felvételt készített, mely hamarosan szintén felkerül a honlapra. A fenti honlapon a korábbi rendezvények anyagai is megtalálhatóak.

Az MMK Kamarai Továbbképzési Testülete a rendezvényt a 4/2017 (IX.20.) határozatával kamarai továbbképzésként ismerte el.