Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás

Elsődleges fülek

Egy város esetében az „okosság” a legtöbb esetben nem abban rejlik, mint amire a különböző okos eszközök miatt elsőként gondolnánk. Egy okos város legfőbb ismérve ugyanis az, hogy élhető. Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki Karának docense, a Smartpolis Tudásközpont elnökének definíciója szerint: "A smart city egy fenntartható, környezettudatos városszervezési és -működtetési gyakorlat, melynek célja a lakosság egyre jobb közérzete."

Ebbe persze beletartozik egyfajta digitális fejlődés is, például az otthoni egészségügyi felügyeleti rendszer, vagy éppen az internet segítségével új lendületet kapó közösségszervezés.

Az Európai Unió is kiemelten kezeli az okos településfejlesztés, amire Magyarországon, Budapesten is akad rengeteg példa. Ilyen a BKK Futár, a Bubi, az Ügyfélkapu, az Ivócsap, az „Alakítsd a jövő városát” program, a Miutcánk vagy a Route4U. De egy-egy jó ötlet és fejlesztés nem tesz okossá egy várost, ehhez összehangolt program kell, amiben az önkormányzatok, az intézmények, a technológiai fejlődést lehetővé tevő cégek, és a civil lakosság szerepe egyaránt fontos. Ráadásul nem minden város vagy település lakossága igényli ugyanazokat a smart lehetőségeket, van, ami itt jól működik, máshol kevésbé.

Éppen ezért fontos minél többet megtudni a lehetőségekről és az összehangol fejlesztés szükségességéről. Múlt héten sikerrel tájékoztatott ezekről az »Okos város a célkeresztben« 4. Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás, amelyet 2017. november 8-9-én rendeztek a BME Központi épületének Dísztermében.

Részetek a konferenciáról és a kiállításról itt elérhetők.

Ez volt a konferencia magyar és angol nyelvű programja.